IOGA

QUE ÉS EL IOGA
El ioga, és una ciència mil·lenària, que ens porta a la recerca del “si mateix”, de la autorealització. A respondre, no de manera conceptual, sinó des de la pròpia vivència, la pregunta “Qui sóc jo?”. És un camí de creixement i transformació personal que ens porta a aquest autoconeixement.

Des dels primers inicis de la pràctica del ioga, amb el cos com a suport de treball, ens podem adonar que les emocions es recullen cap a l’interior i la ment està molt més calmada i serena. Ens sentim molt millor amb nosaltres mateixos, tant a nivell físic, emocional, com mental.

– En una mirada més profunda del punt anterior, podem dir que s’uneix el pensar, el sentir i el voler (fer), les tres qualitats de la nostra ànima. Alineem de manera harmònica, el que pensem amb el que sentim i finalment, el que acabem fent.

QUIN IOGA PRACTIQUEM A LA MÈDICA IOGA?
A La mèdica ioga, practiquem Hata ioga. Es tradueix com a ioga físic, però hauríem de dir que és el ioga on fem servir el cos físic (l’”asana”, postura) com a suport, per a despertar o desvetllar la consciència.
Al treballar des del cos, ja en les primeres sessions, aquelles dolències com el mal d’esquena, mal de lumbars, dolors en les articulacions, mal de cap, insomni, estats d’angoixa, d’ansietat o depressions, entre d’altres, milloren i fins i tot poden guarir-se.
Dins del Hata ioga, treballem els principis del Mètode Iyengar. Mètode de ioga desenvolupat al llarg de la segona meitat del segle XX per en B.K.S Iyengar a Pune, Índia. I que es poden sintetitzar com a :
– Alineament. Treballem l’alineament en la postura, com a acció prèvia a l’estirament. Així l’estirament és el correcte i ens priva de possibles lesions.
– Precisió. Gràcies a l’alineament i el gran coneixement de les postures del mestre Iyengar, es treballa en la postura amb una gran precisió, el que ens apropa a una postura correcte i a un major treball d’observació i concentració.
– Intensitat. Els punts anteriors, ens porten a viure la postura amb major intensitat, intensitat de percepció, doncs ajuden a desvetllar la consciència en el cos. Com diu en Iyengar, fem córrer la intel·ligència pel nostre cos, desenvolupem una observació viva i activa, perquè el propi cos, ens pugui fer de mirall i ens digui quines accions hem de fer per a corregir la postura i apropar-nos a la postura arquetípica.
Mitjançant aquesta viva atenció, portem el màxim de consciència en l’acció. L’acció conscient o la consciència en l’acció, pot ser un altre definició de ioga.
– Suports. L’ús de suports (mantes, cinturons, blocs de fusta o suro, cadires…) ens ajuden a realitzar una postura que sense els suport no es podria realitzar, fan que la pràctica i la postura siguin accessibles per a tothom.
L’ús de suports, ens ajuda a entendre qüestions tècniques de la postura, per poder millorar l’alineament i la precisió.
El suport, també ens permet una pràctica de ioga terapèutic i restauratiu. Una pràctica més suau i relaxada, que ens ajudi a recuperar i regenerar.
– Ioga Kurunta. Tenim en la sala de pràctica, cordes i eslingues (suport de material més còmode que la corda) penjades de la paret, per la pràctica de Ioga Kurunta (“Titelles” en sànscrit, perquè el cos està penjat). Tipus de ioga assistit i terapèutic. Al tenir el cos penjat de la corda o eslinga, ens proporciona un major estirament i espai tant en la musculatura, com en les articulacions i òrgans interns el que ens proporciona major alleujament de tensions i dolències.
Ens proporciona confiança, ajuda a millorar l’alineament i precisió de les postures i a realitzar postures que potser d’altre manera no podríem aconseguir, com les invertides.
Ens proporciona més opcions per a la pràctica així com poder realitzar una pràctica dinàmica.

Ioga terapèutic. A La mèdica ioga, desenvolupem el treball de ioga amb una mirada terapèutica, que ens proporcioni una major salut tant a nivell físic, emocional, mental i energètic.

COM PRACTIQUEM A LA MÈDICA IOGA?
Us oferim classes de una hora i mitja per poder desplegar la pràctica de ioga correctament. Un inici d’escalfament, un desenvolupar la proposta del dia i un finalitzar amb postures restauratives i relaxament.
Oferim diversos nivells de pràctica perquè cadascú trobi allò que necessita:
– Nivell general: classe oberta a tothom.
– Nivell avançat: classe pensada per a alumnes amb un mínim d’un any de pràctica, que vulguin aprofundir i desenvolupar una pràctica amb major nombre de postures, amb major temps de permanència en la postura i en realitzar postures de major dificultat.
– Pràctica restaurativa: pràctica de ioga suau, realitzada bàsicament amb suports, per casos de necessitat terapèutica, recuperació de lesions, persones grans amb dificultat per a la pràctica…
– Ioga per a embarassades: integrem a les dones embarassades en les classes de nivell general o avançat, segons el seu nivell, oferint totes les atencions que es requereixen i oferint una pràctica pensada pel seu estat. Una pràctica que ajuda al benestar, dóna major qualitat de vida, ajuda a viure amb plenitud l’embaràs i prepara el part.